Jeg holder meget af græskar og da jeg havde lavet en omgang græskarsmør, ville jeg prøve disse græskar småkager, hvor der nemlig skulle bruges græskarsmør i opskriften.
Det er en dejlig småkage med en mild smag af græskar og varme julekrydderier, så derfor er de skønne som en julesmåkage.
Det bliver ikke sidste gang disse småkager skal bages.
Græskar småkager 40 stk.:
- 170 g blødt smør
- 70 g græskarsmør
- 1 spsk. vaniljeessens
- 55 g brun farin
- 250 g mel
- ½ tsk nelliker, stødt
- ½ tsk allehånde, stødt
- ¼ tsk muskatnød, stødt
- ½ tsk ingefær, stødt
- ½ tsk kanel, stødt
- 1 æg, let pisket
- kanelsukker til at pynte med
- chokolade til at pynte med
- havsalt til pynt
Tilsæt 85 g smør i en lille gryde, sæt den over medium varme. Kog indtil smørret begynder at brune, cirka 3-4 minutter. Fjern fra varmen og overfør det brunede smør til en stor varmefast skål.
Pisk den anden halvdel smør, det afkølede brunede smør, græskarsmør, farin og vanilje sammen, indtil det er cremet. Tilsæt mel og krydderier. Bland indtil kombineret. Hvis dejen er for klistret til at danne en kugle, tilsættes 2-4 spsk. mel mere.
Læg dejen på et skærebræt. Del i to og form hver kugle til en træstamme på ca. 15-20 cm. Pak rullerne ind i film og lad dem køle i 1-2 timer eller op til 5 dage.
Forvarm ovnen til 175 g. Beklæd en bageplade med bagepapir.
Bland kanelsukker med en knivspids salt på en tallerken. Pak træstammerne ud og læg dem på et skærebræt. Pensl med det sammenpiskede æg og rul rullerne i kanelsukkeret til det dækker hele rullen. Skær rullen ud i småkager på 5 mm tykkelse.
Arranger småkagerne på den forberedte bageplade. Bag 12-14 minutter, til kanterne er gyldenbrune. Lad småkagerne køle af på bagepladen.
Dryp smeltet chokolade over hver småkage og drys med lidt havsalt.
Opbevar i en lufttæt beholder.