Hvedebrød

IMAG0638

Jeg har fået mig en ny kogebog. Den hedder Meyers bageri, af Claus Meyer. Sikke mange dejlige opskrifter der er i den. Jeg gik straks igang med at bage. Det første brød jeg gik igang med var et hvedebrød lavet på en fordej. Det gode ved en fordej, er at den ikke skal stå så længe som surdej. Men er stadig med til at give brødet lidt mere fylde og smag.

Hvedebrød:

Fordej:

  • 2 dl. vand eller kærnemælk
  • 5 g. gær
  • 125 g. hvedemel
  • 125 g. rugmel
  • 1 1/2 tsk honning

Brøddej:

  • 1 portion fordej
  • 6 dl. kold vand
  • 200 g. fuldkornsspeltmel eller grahamsmel
  • 650-700 g. hvedemel
  • 20 g. salt

Fordejen:

Udrør gær og honning i kærnemælken, hvorefter melet tilsættes og røres godt sammen til det bliver en klistret masse.
Lad dejen stå og syrne 2-3 dage på køkkenbordet dækket med et viskestykke. Vil du undgå at bruge gær så lad dejen stå dobbelt så længe i stedet for.
Brøddejen:

Rør vandet i fordejen. Rør så det grove mel, salt og halvdelen af hvedemelet i og ælt godt i 5 minutter, hvorefter resten af melet æltes i. Dejen skal være samlet men stadig klistre godt.
Kom dejen i en og dæk den derefter med et opvrædet viskestykke eller husholdningsfilm og lad den hæve i køleskabet eller udendørs natten over.
Lirk dejen ud på et godt meldrysset bord, ved hjælp af en dejskraber. Lad  1/3 af dejen blive i skålen til din næste bagning.Fold dejen lidt ind over hinanden , derefter formes dejen til en kugle. Kom lidt vand på og drys evt. med lidt havsalt.
Bag den i en forvarm ovn, nederst i ovnen i ca. 40 minutter på 250 grader på en varm bagesten. Tjek brødet undervejs, det bliver rimlig mørkt, grundet den høje temperatur.
Hvis du ønsker brødet mere luftigt så lad den efterhæve i 2 timer inden den bages i ovnen.

Dejen du tog fra, din nye fordej, skal gøres klar til næste bagning. Tilsæt ingredienserne som der står i brøddejen og sæt dejen, (overdækket) i køleskab eller udendørs i 1-2 døgn. Så kan der bages igen. Husk at tage fra til næste gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *