Skovbærtærter med knas

Skovbærtærte med knas
Skovbærtærte med knas

Jeg fandt denne opskrift på nogle skovbærtærter som jeg ville lave til nytårsaften. De blev super fine og smagte rigtig godt. Selvom opskriften er lidt omstændig, så er de ikke svære at lave, tager bare lidt tid.

Jeg lavede dejen og bagte tærtebundene dagen før, hvilket gjorde at det ikke var så slemt at lave dem. Og mine tærtebunde var dejligt sprøde. Du kan lave tærterne helt færdig dagen før og så have dem på køl, men det er med til at bunden ikke bliver helt så sprød.

På billedet i den opskrift jeg fandt , var skovbærcurden klar som gele, men ved mig blev der for meget luft i curden, så den fik et mere lyst udseende. Gjorde dog ikke spor og det smagte fantastisk. Havde alt for meget curd i overskud, men må lige fortælle, at det smager godt på en kiks. Så skal nok få det brugt.

Jeg havde lavet min egen karamelis hvor jeg brugte min grundismasse og i stedet for kondenseret mælk, brugte jeg dulce de leche. Og så havde jeg en masse gold chokolade som jeg kom i. Det smagte skønt til, men en rigtig god vaniljeis vil også passe perfekt til.

Skovbærtærte med knas 6 stk:

Mørdej:

 • 60 g flormelis
 • 150 g hvedemel
 • 1 knivspids salt
 • 80 g koldt smør i tern
 • 1 æggeblomme
 • 1 tsk koldt vand

Mælkechokoladeganache med knas:

 • 40 g ristede og afskallede hasselnødder
 • 50 g sukker
 • 1 knivspids salt
 • 75 g marabou mælkechokolade
 • 45 g piskefløde
 • 10 g glukosesirup

Skovbærcurd:

 • 2 blade husblas
 • 300 g skovbær
 • 60 g citronsaft (saft af ca. 1-2 citroner)
 • 200 g sukker
 • 2 æg
 • 80 g koldt smør i tern

Mørdej:

Bland mel, flormelis og salt. Tilsæt koldt smør i små tern og smuldr det godt imellem fingrene. Når det har konsistens som revet parmesan tilsættes en æggeblomme, lidt koldt vand og dejen samles hurtigt på køkkenbordet – pas på ikke at ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.

Du kan også lave dejen i en foodprocessor på puls funktion. Skal dog stadig samles på bordet til sidst.

Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i ca. 1 time.

Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og brug en 12 cm udstikker til at stikke 6 runde cirkler ud med. Hvis dejen ikke rækker så saml den hurtigt igen og rul ud – evt. med 10 min på køl inden den rulles ud igen hvis den er blevet varm.

Placer 6 tærteringe (8 cm) på en bageplade med bagepapir og tryk forsigtigt dejen ned i ringene. Sørg for at dejen kommer godt ud til kanterne nede i tærten. Skær det overskydende af med en skarp kniv langs kanterne. Stil tærtebundene på frys i 10 min eller på køl i 30 min.

Fyld tærterne forsigtigt med et stykke sølvpapir og hæld ris/bønner i bunden. Bag bundene blindt ved 200 grader traditionel ovn i ca. 8 min. Tag sølvpapir og bønner op af tærterne og bag dem færdig i endnu ca. 5-10 min. Hold øje med at de ikke får for meget.

Lad tærtebundene køle helt af. Lav gerne bundene dagen før og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Mælkechokoladeganache med knas:

Start med at komme hasselnødder på en middelvarm pande. Ryst nødderne med mellemrum, indtil de er blevet ristet og du kan se at skallen begynder at løsne sig. Kom hasselnødderne over på et viskestykke og gnid skallen af. Sæt til side. Smelt sukkeret på en pande ved svag varme – vær tålmodig, da karamellen brænder på hvis du skruer for højt op for varmen. Når alt sukkeret er smeltet og har fået en gylden farve hældes hasselnødder og salt på panden og det hele vendes godt rundt.

Hæld krokanten ud på et stykke bagepapir oven på et skærebræt og lad det køle helt af.

Hak krokanten groft.

Smelt chokoladen over vandbad og stil til side. Varm fløde og glukosesirup op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld fløden over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med små hurtige bevægelser – indtil blandingen samler sig til en blank ganache. Hæld den grofthakkede krokant i ganachen og rør det godt rundt.

Hæld ca. 1 spsk. ganache med knas i hver tærtebund og jævn overfladen nogenlunde. Stil tærterne på frys mens du laver skovbærcurden.

Skovbærcurd:

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand.

Hæld skovbær, citronsaft og 160 g sukker i en gryde og giv det et opkog. Lad det småsimre i 5 min til bærrene er udkogte og bløde. Hæld skovbærmassen igennem en sigte med en skål under og mos bærrene med bagsiden af en ske, så du får presset saften ud. Vej 200 g skovbærsaft af.

Pisk æg og de sidste 40 g sukker i en metalskål som kan tåle vandbad.

Hæld den varme skovbærsaft over æggeblandingen i en tynd stråle mens du pisker indtil alt saften er tilsat. Stil nu metalskålen over vandbad og varm forsigtigt skovbærcurden op under omrøring mens du pisker – til 65 grader. Tag skålen af varmen.

Vrid husblassen fri for vand og hæld det i skålen så det smelter ud i curden. Tilsæt smør i små tern og rør rundt indtil smørret er smeltet ud i skovbærcurden.

Fyld de små tærter med skovbærcurd op til kanten og stil dem på køl i minimum 2 timer inden servering.

Pynt de små skovbærtærter med pænt krymmel, og et drys glimmer. Server med en god kugle is.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *