Gratin

Jeg er vild med gratin og denne opskrift har jeg fået af min mor. Er en middagsret der er nem at lave og en god måde at få brugt nogle af de rester man har i køleskabet.

Min mor lavede den altid med frossen ærter/gulerødder, dem man bruger når man laver stuvede ærter og gulerødder og så skinke i tern.

Men du kan komme næsten alt i. Giv dine grøntsager et let opkog, så de ikke er helt rå og sørg før at det kød du kommer i også er tilberedt.

Nogle gange er det dejligt med en klassiker på middagsbordet. De fleste jeg serverer dette for, mindes deres barndom hvor denne ret kom på middagsbordet lidt oftere.

Så glem endelig ikke de gamle retter og server en gratin til aftensmad.

Gratin 4 personer:

  • 4-5 æg delt i blommer og hvider
  • 30 gram smør
  • 75 gram mel
  • 3 dl. mælk
  • Rasp
  • Salt og peber
  • Fyld: Ærter, gulerødder og kogt skinke i tern

Lav en opbagning ved at smelte smørret i en gryde og tilsætte melet.
Kom mælken i lidt ad gangen, mens der piskes med et piskeris, så du undgår klumper. Tilsæt lidt salt og peber.
Nu har du en opbagning.

Tag gryden af varmen og lad det køle lidt ned. Pisk æggeblommerne i sovsen et ad gangen.

I en skål piskes æggehviderne stive og de vendes forsigtigt i opbagningen. Vend fyldet i sovsen og sæt til side, mens du klargør et ovnfast fad.
Smør et fad med smør og drys bund og kanter med rasp.

Hæld sovsen i fadet og drys overfladen med rasp. Læg evt. lidt smørklatter rundt omkring på toppen. Fyld kun fadet ¾ del op, da gratinen hæver.

Bag gratinen ved 175 grader varmluft i 45 minutter.

Server med en koldt klat smør og en skive rugbrød.

2 comments

  1. den er mega lækker , lavede denne i går … gammeldags og skøn , men vist ikke særlig sund ;)) tak for en dejlig hjemmeside med gode opskrifter mange hilsner fra Kirsten

    1. Dejligt at høre du kunne lide den. Tænker ikke den er så slem igen, hvis man ikke spiser alt for meget smør til ;-). Man kan også sagtens lave en salat til. Er rigtig glad for at høre du har glæde af mine opskrifter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *