Jeg har altid haft lyst til at prøve kræfter med den amerikanske pecan pie. Nu er tiden til det med efteråret og thanksgiving lige om hjørnet. Jeg har smagt tærten én gang på en tur til staterne.
Jeg synes den havde en dejlig nøddesmag og med masser af karamel.
Jeg har ikke lige kunne få fingre i majssirup, men jeg læste mig frem til at jeg sagtens kunne bruge lys sirup, at det kun ville give en bedre karamelsmag, da den er mere mørk.
Jeg var meget glad for hvordan tærten blev, den endte med at smage rigtig godt. Den er dog meget sød, så man spiser kun et lille stykke. Det siger dog sig selv, da fyldet mest består af sukker, smør og æg. Men jeg synes den er værd at prøve at bage, da den er hurtig at lave.
Jeg valgte at lave min egen tærtedej og igen var der et problem. Jeg skulle bruge vegetable shortening. Igen var jeg inde og læse på hvad jeg kunne erstatte dette med, som vi nemt kan få fingre i, i Danmark. Det var svinefedt eller palmin. Jeg valgte palmin. Du kan ikke smage kokos i dejen.
Selvom dejen skal bruge kolde ingredienser, er det en god ide lige at tage palminen ud af køleskabet lidt før brug. Jeg fandt ud af at det var meget svært at få nuldret helt ud i melet, da det var pænt hårdt, når det kom direkte fra køleskabet. Så næste gang får det lige lidt tid på køkkenbordet, før jeg går i gang.
Hvis du er i tidsnød, så køb en færdig tærtedej og brug den.
Pecan Pie 8-10 personer:
Tærtedej:
- 384 gram mel
- 238 gram palmin
- 1 tsk salt
- 1 æg
- 1 spiseskefuld eddike
- 118 ml iskoldt vand
Pekanfyld:
- 170 gram sukker
- 6 spsk. brun farin
- ½ tsk. salt
- 340 gram lys sirup
- 75 gram smeltet smør
- 3 store æg, let pisket
- 1 tsk. vaniljeessens
- 160 gram pekannødder, halvdelen hakkes, resten bruges som pynt
Tærtedejen:
Skær mel, salt og palmin sammen, indtil det ligner krummer. Eller kom det i en foodprocessor og kør det på den indtil det ligner krummer.
Bland derefter æg og eddike i en lille skål og pisk det let sammen.
Nu skal du bruge iskoldt vand. Har du vand der har stået på køl i køleskabet, kan du bruge det, ellers kan du komme isterninger i koldt vand og lad det stå og blive rigtig koldt.
Tag nu 118 ml af det iskolde vand og bland det sammen med æg/eddikeblandinge.
Kom den våde blanding ned til den tørre og rør det sammen med en gaffel indtil det kun lige er samlet. Brug derefter dine hænder til at dele dejen i to kugler. Den ene kan du komme film på og så komme i en frysepose, så har du en dej til næste gang du skal lave en tærte.
Den anden kugle ruller du ud, så den er større i omkreds end dit tærtefad.
Når jeg skal have dejen over i fadet, folder jeg dejen forsigtigt på midten, og så på midten den anden vej. Så den ligner en trekant. Så kan du løfte dejen op og lægge den i dit fad og så folde den ud igen.
Trim kanterne til en ensartet længde, lidt større end tærtefadet.
Klem dejen mellem fingrene for at danne en zigzag mønster.
Brug en gaffel til at stikke huller i bunden og siderne af dejen.
Stil dejen på køl indtil du har lavet fyldet.
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Fyldet:
Lav sirupsblandingen ved at blande sirup, sukker, brun farin, salt, smør, let piskede æg og vanilje sammen. Pisk det let sammen med et piskeris.
Tag lidt af sirupsblandinge fra. Det skal bruges til at vende de hele nødder i, for at give dem et flot skinnende look.
Bland de hakkede nødder i sirupsblandingen.
Hæld blandingen i tærtebunden. Kom de hele nødder i den resterende sirup, du tog fra tidligere, og pynt derefter med de hele pekannødder i et fint cirkelmønster, der starter ved tærtefadets kant og arbejd dig indad til du har dækket hele tærten.
Bag tærten i 30 minutter på midterste række og dæk derefter tærten med folie og bag i yderligere 30 minutter.
Tærten er færdig når midten springer tilbage ved et let tryk på midten. Eller når den har en kernetemperatur på 93 grader. (brug et stegetermometer)
Lad tærten afkøle i minimum 2 timer og server derefter med flødeskum.
Pekan tærte kan opbevares på køl i op til 4 dage og fryses i op til 2 måneder.