Jeg ser rigtig gerne amerikanske julefilm og en af de ting de altid har i juletiden i USA, er eggnog. Nu har jeg længe haft lyst til at prøve at lave eggnog selv og se om det er noget jeg kan lide.
Det må jeg sige at jeg kan. Minder lidt om en Bailey dog uden kaffesmagen. Selv min mand kan lide drikken og han er ellers ikke til søde ting, men grundet den mængde alkohol der er i, bliver det ikke en udelukkende sød oplevelse.
Jeg vil glæde mig til at drikke eggnog her i den hyggelige juletid.
Historien bag eggnog er at det gamle ord nog var et engelsk ord for ale, og noggin var de kopper de drag det af.
Selvom den amerikanske måde at få eggnog på er ved at købe en karton i supermarkedet, hvilket du også kan i visse supermarkeder i Danmark, kommer eggnog fra sack posset, en stærk, tyk engelsk drik, som bestod af æg, mælk og vin tilsat spiritus, (som madeiravin, portvin eller sherry) eller ale. Det var en meget alkoholisk drik, tit serveret så tyk at man spiste det med en ske. Det var også kun for de rige, da de var de eneste der havde råd til at skaffe sig ingredienserne.
Og ja, denne opskrift har masser af alkohol i sig, men når nu der er æg i, må man heller være sikker på at bakterier ikke kan klare sig, ved at sørge for der er mindst 20 % alkohol i drikken. Jeg synes også at de forskellige smagsnuancer i alkoholen giver denne eggnog noget helt særligt. Og når den ældes bliver smagene mere fyldige, så selvom det er svært, så giv eggnoggen minimum 2 uger og gerne længere. Den kan dog drikkes straks.
Lageret eggnog 3 flasker:
- 12 æggeblommer (pasteuriseret hvis du har brug for fred i sindet)
- 500 g sukker
- 700 ml. fløde
- 700 ml. sødmælk
- 236 ml. rigtig god rom (gerne fra Jamaica)
- 236 ml. cognac
- 236 ml. bourbon eller whisky
- 1 tsk. friskrevet muskatnød
- ¼ tsk. fint salt
Pisk æggeblommerne med sukker og muskatnød i en stor skål, indtil æggemassen er lys og luftig.
Bland spiritussen med mælk, fløde og salt, og pisk det langsomt i æggemassen.
Hæld det på flasker og stil det i køleskabet i minimum 2 uger, gerne længere, men det kan selvfølgelig også drikkes med det samme.
Amerikanerne serverer det i krus eller kopper med noget muskatnød som pynt på toppen. Jeg serverer det i små likørglas.