Da jeg lige har været en tur i Den Gamle By i Århus, var jeg selvfølgelig en tur forbi bageren.
Her købte min veninde en omgang vaniljekranse. Det var første gang jeg smagte dem og hold da op hvor var de gode. En ting jeg især var vild med, er at disse vaniljekranse ikke er en lille småkage, den var på størrelse med min håndflade. Så kan nu sige at jeg kun spiste et par stykker og så lyder det ikke så slemt. 😊
Min veninde købte en opskriftsbog til mig i den gamle by, med opskrifter af det bagværk de laver hos bageren og med små historier om hvor opskriften stammer fra.
Opskriften stammer fra Madam Mangors, og er fra 1866.
Opskriften er fra før, kødhakkeren blev opfundet. Derfor trilles dejen til runde stænger, og formes til kranse.
Jeg ved ikke om jeg fik lavet stængerne alt for tykke, for jeg fik ikke så mange kranse ud af dejen. Opskriften siger 40 stk. jeg fik 24 stk.
Vaniljekranse 24 stk.:
- 250 g mel
- 1 æg
- 175 g smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- ½ stang finthakket vanilje (stang og korn)
- 125 g søde mandler
- 10 g bitre mandler (søde mandler kan bruges i stedet)
Rist mandlerne på en bradepande i ovnen, ved 200 grader i 10-15 minutter. Når du begynder at dufte mandlerne er de klar. Hold øje, de skal ikke have for meget.
Afkøl mandlerne og hak dem fint.
Ælt mel, æg, blødt smør, sukker, vanilje og mandler godt sammen, til dejen slipper hænderne.
Rul herefter en tyk pølse. Skær dejen i ca. 12 cm stykker. Form små kranse med et stort hul, så dejen ikke løber sammen
Vaniljekransene bages lysebrune ved 180 grader alm. ovn i ca. 20 minutter
Opbevares i en lufttæt beholder.