Jeg stod i den situation at jeg havde inviteret på formiddagskaffe, og jeg havde ikke noget brød at servere til. Så fandt jeg denne opskrift på boller som kun tog 30 minutter at lave, de skal nemlig ikke hæve.
Jeg havde en pakke gær liggende i køleskabet der også skulle bruges, så var lidt en win win situation.
Jeg havde så ikke noget fuldkorns hvedemel, men havde en masse rugmel og det gjorde ikke bollerene dårligere, så det kan du sagtens bruge. Og tænker også bollerne vil blive gode kun med hvedemel.
Det tog virkelig ikke ret lang tid at ælte dejen sammen og have bollerne klar i ovnen. De hævede fint og havde ingen smag af gær, så det bliver ikke sidste gang disse boller bliver bagt. Selvom jeg elsker at lave mad og bruge tid på det, så er der bare dage hvor det skal gå hurtigt. Disse boller er også fine dagen efter, hvor jeg brugte dem som morgenmadsboller.
30 minutters boller 12 stk.:
- 3 dl sødmælk
- 2 tsk sukker
- 50 g gær
- 400 g hvedemel
- 50 g havregryn
- 50 g fuldkorns hvedemel eller rugmel
- 1 tsk salt
- 50 g smør – meget blødt
- 1 tsk bageenzymer – kan udelades
- sødmælk til at pensle med
- havregryn til pynt
Sødmælken lunes til lillefingervarmt. Hældes i skålen til din røremaskine, tilsæt sukker og gær. Rør det ud med en dejskraber.
Hvedemel vejes af i anden skål sammen med havregryn, fuldkorns hvedemel/rugmel og salt. Kom det ned i skålen til mælken, og ælt det derefter ved middel hastighed med dejkrogen.
Det meget bløde smør tilsættes, (du kan eventuelt blødgøre smørret i mikroovnen, men det skal ikke være smeltet, så vær forsigtig.) og dejen æltes i yderligere fem minutter. Du kan også tilsætte lidt bageenzym, som kan købes i specialbutikker, men du får også fine boller uden.
Tag dejen ud på køkkenbordet, og del i 12 nogenlunde lige store stykker. Kom eventuelt lidt mel på bordet.
Tril 12 boller, som sættes på en bageplade med bagepapir.
Pensl dem med lidt sødmælk og drys med havregryn. Tryk gerne havregrynene ganske let ned i dejen.
Stil bagepladen med bollerne direkte i en kold ovn, på nederste rille, og tænd derefter ovnen på 200 grader varmluft.
Bag bollerne i cirka 20 minutter, men den nøjagtige bagetid afhænger af hvor hurtigt din ovn varmer. De 20 minutter plejer dog at passe meget godt, og bollerne er færdige når de lyder hule, når du banker dem med en finger på bunden.