Da jeg var lille, ville jeg gerne have gammeldags æblekage til min fødselsdag. Jeg kunne dog ikke lide makroner dengang, så min mor lavede den med æblekagerasp.
Dog kunne hun ikke huske hvordan raspen skulle laves fra år til år og hun havde ikke internettet at søge på. Hun burde så have skrevet det ned, men det fik hun aldrig gjort. Så vi endte tit med en hård karamelplade inde i æblemosen, som skeen ikke kunne bryde igennem. Det smagte nu godt og der kom bid i æblekagen. 🙂
Min storebror er også meget glad for gammeldags æblekage, så da vi havde besøg af familien, ville jeg lave denne dessert. Jeg er jo heldig at jeg kunne finde raspopskriften på nettet, og det smager nu rigtig godt i æblekagen, da makroner stadig ikke er min favorit.
Opskriften har jeg fundet på spisbedre.dk som også er et blad jeg har købt masser af igennem årene. Hvis tiden er knap kan man godt købe et glas æblemos og bruge det i stedet for at koge sin egen. Vil dog sige man skal give sig tiden til at lave sin egen mos, smagen er bedre.
Gammeldags æblekage 6 pers.:
- 1 kg madæbler
- 1 vaniljestang
- 100-200 g sukker
- ½ dl vand
Æblekagerasp:
- 150 g rasp
- 100 g sukker
- 25 g smør
Pynt:
- 2½ dl piskefløde
- 6 tsk ribsgelé
Æblemos: Skræl æblerne, skær kernehusene væk. Skær æblerne i mindre stykker. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn og æbler i en gryde, og læg også den tomme vaniljestang ned i gryden. Hæld ½ dl vand over.
Bring gryden i kog. Lad æblerne simre, til de er helt møre og udkogte. Tilsæt lidt mere vand undervejs, hvis de koger tørre.
Smag til med sukker – mængden af sukker afhænger af, hvor søde eller sure æblerne er. Lad æblemosen køle af.
Hvis æblemosen er meget tynd (det afhænger af, hvor saftige æbler du har brugt), kan du lade den koge lidt længere, så vandet fordamper – rør ofte, så den ikke brænder på. Mosen bliver i øvrigt også lidt tykkere efter afkøling.
Æblekagerasp: Bland rasp og sukker sammen. Varm smørret op på en pande, og rist raspblandingen ved middelhøj varme. Rør hele tiden med en paletkniv, så raspen ikke bliver brændt.
Tag raspen af panden, når den er gyldenbrun. Fordel raspen på et stykke bagepapir, og lad den køle af. Rør med en gaffel undervejs, så den ikke stivner i en stor, hård klump.
Servering: Læg æblemos og rasp lagvis i en stor glasskål eller i 6 portionsglas. Pisk fløden til let skum, og læg flødeskummet som det øverste lag på din æblekage.
Kom ribsgelé i klatter ovenpå flødeskummet.