Kransekagetop

kransekagetop8

Så blev det nytår og jeg havde lovet at bage kransekage. Besluttede at nu skulle der prøves kræfter med en kransekagetop. Er selv ret godt tilfreds, selvom den ikke blev helt lige, og jeg fik trykket lidt på glasuren. Opskriften er fundet på nettet, se den originale opskrift her. Jeg brugte usmuttede mandler, da jeg havde noget mandelmel fra Tyskland. Det fik dejen til at se lidt mere grov ud. Det gjorde dog ingen forskel i smagen. Det er vigtig at være omhyggelig med udrulning af kransekagedejen, da det er med til toppen ikke bliver for skæv. Jeg brugte chokolade og candy melts til pynt.

Kransekagetop ca. 8-10 personer:

  • 500 gram marcipan
  • 100 gram mandler (eller brug mandelmel)
  • 200 gram sukker
  • 1 dl æggehvide (ca. 3 hvider)

Blend mandler og sukker sammen, så mandlerne er helt finthakkede. Kom æggehviden oveni og kør massen sammen, så den er som en tyk grød, gerne et par minutter, så sukkeret bliver opløst i æggehviden. Ælt marcipan og mandelblandingen sammen. Man kan gør det i hånden, men en røremaskine ville nok også fungere. Kom dejen i en plasticpose og læg den koldt, mindst en time, gerne flere dage.

Kransekagemassen kan også fryses på dette tidspunkt. Vej kransekagen af i stykker på 220 gram. Rul dem ud i pølser på 60 cm. Vær omhyggelig, så de er lige brede over alt. Pres/slå blidt på den ene side af pølsen, så den bliver spids og får den karakteristiske kransekagefacon. Mål kransekagen op i stykker. Det første stykke skal være 8 cm. Til hvert stykke lægges 2½ cm (altså 10½, 13, 15½ osv). Form stykkerne til ringe. Vær omhyggelig med at forme dem, så hver ring faktisk er rund og har en jævn overflade.

Fordel stykkerne på pladen. Sæt en ekstra bageplade nederst i ovnen, så der kommer mindre varme nedefra. Bag stykkerne i en 210 grader varm ovn (uden varmluft). Tjek efter 10 minutter. Vend pladen, hvis din ovn varmer skævt. Formentlig skal de have et par minutter mere. Bliver de mørkere under bunden end på toppen, skal du have to plader ekstra i ovnen næste gang. Lad dem køle af, før du pynter med glasur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *